مراقبت از سالمندان با نیاز به خدمات روانشناسی بالینی
روانشناسی سالمندان و اهمیت آن +8 مزایای روانشناس سالمند
آنها حداقل ۵ تا ۱۰ سال همه نیازهای ریز و درشت شما را برآورده کرده اند. پوشکتان را عوض کرده اند، حمامتان کرده اند، برایتان لالایی خوانده اند که بخوابید، نیمه شب که گریه می کردید از خواب بیدار شده اند و نیازتان را برطرف کرده اند و خیلی خیلی چیزهای دیگر. در یکی از مطالعات انجام شده، از رباتهای هوشمند برای کمک به سالمندان در خانههای مراقبتی استفاده شد. این رباتها توانستند به سالمندان در انجام فعالیتهای روزمره و مدیریت داروها کمک کنند و همچنین به تعاملات اجتماعی آنها نیز کمک کردند. سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند به سالمندان در انجام فعالیتهای روزمره مانند خوردن، نوشیدن، و انجام تمرینات فیزیکی کمک کنند. رباتهای مجهز به هوش مصنوعی میتوانند به عنوان همراهانی برای سالمندان عمل کنند و به آنها در انجام کارهای روزمره یا حتی تعاملات اجتماعی کمک کنند.
روانشناسی سالمندان رشتهای در روانشناسی است که به مطالعه رفتارها و وضعیت روانی سالمندان میپردازد و خدمات بالینی به افراد پیر و مسن ارائه میدهد. روانشناسان این رشته دانش خود را درباره فرآیند طبیعی پیری گسترش و توسعه میدهند و مشکلاتی که با افزایش سن به وجود میآیند را بررسی میکنند. آنان به موضوعاتی مانند تغییرات شناختی و حافظه، تنهایی و انزوا، افسردگی، اضطراب، مشکلات خواب، تغییرات در روابط اجتماعی و سایر مسائل روانی مرتبط با سالمندان توجه میکنند. هدف این روانشناسان ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان و افزایش رضایتمندی روانی آنان است. در کل، روانپزشک سالمندان نقش بسیار مهمی در بهبود کیفیت زندگی سالمندان و مدیریت مشکلات روانی و عاطفی آنها دارد.
مشاوره میتواند به افرادی که به سوگ عزیزان خود نشستهاند راهکارهای خوبی برای گذر از این برهه ارائه دهد. به صورت کلی، شرکت در جلسه مشاوره به افراد مسن با هر مشکلی کمک میکند بهتر با مسائل برخورد کنند. از آن جایی که بیشتر افراد سالمند شرایط بدی همچون ازدستدادن دوستان و خانواده را تجربه کردهاند، جلسات مشاوره میتواند قدم بسیار ارزشمندی برای مطالعه و تحقیق درباره اندوه سالمندی باشد. البته افراد غیر سالمند نیز میتوانند از فواید جلسات مرکز مشاوره سالمندان بهره ببرند. کسب دانش و آگاهی در خصوص مسائلی که ممکن در زمان پیری گریبانگیر آنها نیز شود، آمادگی آنها را برای مواجهه با دوران پیری افزایش میدهد.
نیازی نیست که این تغییرات یک شبه اتفاق بیفتد شما و خانواده تان می توانید از قبل برنامه ریزی کنید و خودتان را برای این مسئله آماده کنید. وقتی آخر کار تصمیم بر این شود که والدینتان دیگر نمی توانند از خود مراقبت کنند، برای هر دو شما به یک میزان سخت خواهد بود. به عنوان فرزندان بزرگسال، زمانی که والدینمان را به عنوان سالمندان تصور میکنیم، ممکن است به طور کامل درک نکنیم که تا چه حد پیری بر آنها و بر ما تأثیر میگذارد. در واقع، اگر آنها در زمان سالمندی هنوز سلامت خوبی داشته باشند و به طور مستقل زندگی کنند، ممکن است هیچ تغییر و یا نگرانی چشمگیری نداشته باشیم. با این حال، این تأثیرات زمانی رخ میدهد که تأثیرات پیری واضحتر شود و مراقبت بلندمدت مورد نیاز باشد.
درمان به موقع افسردگی با کمک روانپزشکان میتواند از شدت یافتن این مشکل جلوگیری کند. علاوه بر این، مشکلات اجتماعی مانند انزوا و از دست دادن عزیزان نیز میتواند بر سلامت روانی سالمندان تاثیر منفی داشته باشد. این نوع مشکلات روانشناختی میتوانند به مرور زمان شدت پیدا کنند و اگر به موقع درمان نشوند، میتوانند زندگی سالمندان را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. از این رو، مراجعه به دکتر روانپزشک در مشهد و دریافت خدمات روانپزشکی برای سالمندان امری ضروری است. سالمندان به دلیل تغییرات مختلفی که در دوران پیری تجربه میکنند، ممکن است با مشکلات روانشناختی متعددی روبرو شوند.
در روان درمانی، بیمار با روانشناس در مورد مشکلات خود صحبت میکند و با کمک او، راهکارهایی برای حل مشکلات پیدا میکند. انواع مختلفی از روانشناسان سالمند وجود دارند که هر کدام به جنبههای خاصی از سلامت روانی این گروه سنی توجه میکنند. بهتر است افراد با بالارفتن سن بیشتر روی رژیم غذایی خود حساسیت به خرج دهند. برخورداری از یک برنامه غذایی اصولی، مشورت با مشاور تغذیه و روانشناس سالمند باعث بهبود وضعیت سلامتی افراد سالخورده و پیر میگردد. با دریافت مشاورههای تخصصی در مورد رفتار با سالمندان پرخاشگر میتوانید روی بهبود رابطه با آنها کار کنید. صحبتکردن با مشاور باعث میشود افراد سالمند حس بهتری داشته باشند، زیرا فردی وجود دارد که با صبر و حوصله پای صحبتها و درد دلهای آنان مینشیند.
با افزایش جمعیت سالمندان در سراسر جهان، توجه به نیازها و چالشهای این قشر از جامعه اهمیت ویژهای پیدا میکند. سالمندی با تغییرات فیزیکی و روانی همراه است که میتواند بر استقلال، سلامت و رفاه سالمندان تأثیر بگذارد. در این میان، فناوریهای نوین، بهویژه اینترنت اشیا (IoT) و راهکارهای هوشمند، در بهبود کیفیت زندگی سالمندان و حمایت از آنها در زندگی مستقل ایفا نقش مهمی میکنند. در این مقاله از سیناکر با ما همراه باشید تا راهکارهای هوشمند مراقبت از سالمندان را بررسی کنیم. بررسی پروسه سالمندی و همچنین سلامت روانی افراد مسن در روانشناسی سالمندی مورد بررسی قرار میگیرد.
نیازهای اجتماعی سالمندان
ترکیب تجربیات مثبت به عنوان یک اصل اساسی برای مشاوره سالمندان میتواند در ایجاد خودشناسی، افزایش اعتماد به نفس و بهبود کیفیت زندگی در دوران سالمندی به کار رود. سالمندان تجربههای موفق، انجازات و لحظات خوبی در زندگی خود داشتهاند. مشاور میتواند از این تجربیات به عنوان منابعی برای الهام گرفتن برای بهبود زندگی آینده و رویاپردازی استفاده کند. علاوه بر این، یادآوری تجربههای مثبت گذشته به سالمندان کمک میکند تا اعتماد به نفس خود را تقویت کنند. این تجربیات نشان میدهند که آنها قبلاً در مواقع دشوار توانستهاند موفق شوند. بسیاری از سالمندان با ترس از مرگ و نیاز به مواجهه با انتهای زندگی مواجه هستند.
بر اساس CDC افسردگی 5 درصد از سالمندان بالای 65 سال و 13.5 درصد از افراد مسنی که در بیمارستان بستری می شوند را درگیر خود کرده است. مسئله ای که نگران کننده است این است که افسردگی اغلب تشخیص داده نمی شود و درمان هم نمی شود. اعضای نزدیک خانواده سالمند باید با علائم و نشانه های مربوط به اختلالات روانی در سالمندان آگاه باشند تا به موقع با متخصصان مشورت کنند. وقتی می بینیم که عزیزانمان پیر می شوند، فراموشی گاه به گاه چیزی نیست که نگران آن باشیم. اما از دست دادن مداوم حافظه نشانه واضحی از یک بیماری شدید روانی است که نیازمند مراقبت های پزشکی است. یکی از کاربردهای مهم هوش مصنوعی، نظارت بر سلامت سالمندان به صورت لحظهای است.
فهم اختلافات فردی
- {
- این مسائل میتوانند به عواطف منفی، افسردگی، اضطراب و احساس نا امیدی منجر شوند. |}{
- بهتر است بدانید که در فرآیند مشاوره، اعتبار و تأیید تجربههای سالمندان به آنها انگیزه میدهد تا در مسیر تغییرات و بهبودها ادامه دهند. |}{
- در اینجا دو نیاز اجتماعی سالمندان ذکر شده است که می تواند با انزوا و تنهایی مقابله کند و حتی از آن ها جلوگیری کند. |}
- افراد سالمند، به دلیل تغییرات جسمی، روانی، و اجتماعی که با افزایش سن رخ میدهد، ممکن است در معرض مشکلات روانی خاصی قرار گیرند که نیاز به مراقبت و درمان تخصصی دارند.
- مهم نیست که فرد چند سال سن دارد او همیشه به برقراری ارتباط با دیگران نیاز خواهد داشت.
- ترکیب تجربیات مثبت به عنوان یک اصل اساسی برای مشاوره سالمندان میتواند در ایجاد خودشناسی، افزایش اعتماد به نفس و بهبود کیفیت زندگی در دوران سالمندی به کار رود.
با این حال، گاهی اوقات، تغییرات مهم زندگی می تواند شما را ناراحت، استرس و غمگین کند. این تغییرات می تواند شامل مرگ یکی از عزیزان، بازنشستگی یا مواجهه با یک بیماری جدی باشد. این می تواند آنها را در معرض خطر قرار دهد اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب. با توجه به مزایای فراوان اینترنت اشیا و راهکارهای هوشمند در بهبود زندگی سالمندان، بهکارگیری این فناوریها در سیستمهای مراقبت از سالمندان ضروری به نظر میرسد. با سرمایهگذاری در این زمینه و آموزش سالمندان و پرستاران در استفاده از این فناوریها، میتوان به سالمندان کمک کرد تا زندگی سالمتر، مستقلتر و شادتری داشته باشند و به طور فعال در جامعه شرکت کنند. با وجود این محدودیتها، اینترنت اشیا پتانسیل زیادی برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان دارد.
۵) والدین یا پدر و مادربزرگ شما فداکاری های زیادی در زندگیشان کردند تا بتوانید زندگی بهتری داشته باشید. یادتان باشد که آنها خیلی بیشتر از شما رنج می کشند اما به زبان نمی آوند. آنها تلاش زیادی برای راحتی شما در طول زندگیشان کرده اند و حداقل حقشان این است که زندگی را در دوران پیری برایشان فراهم کنید که سالهای آخر عمرشان را در راحتی بگذرانند. اگر آنها مشکلی در تحرک و سلامت داشته باشند زندگی مستقل برای آنها سخت و یا غیرممکن است. این کمکها میتواند شامل استخدام یک مراقب و یا تجهیز کردن لوازم کمکی برای سالمندان باشد تا آنها بتوانند وظایف روزانه خود را بهطور مستقل انجام دهند. بیدار شدن های مداوم در طول خواب و مدت زمان کوتاه خواب نشانه های واضحی از بی خوابی است.
به طور منظم خانه والدین سالمند خود را بررسی کنید و به مسائلی مانند بهم ریختگی آن رسیدگی کنید. می توانید از سیستم امنیتی استفاده کنید تا از امن بودن محل زندگیشان اطمینان داشته باشید. در اینجا دو نیاز اجتماعی سالمندان ذکر شده است که می تواند با انزوا و تنهایی مقابله کند و حتی از آن ها جلوگیری کند. شرکت در برنامههای کمک به نیازمندان به طور داوطلبانه در ایجاد آرامش روحی و روانی بسیار تاثیر دارد. به یاد داشته باشید وقتی به دیگران کمک میکنید حتما از کمک آنها به طور مستقیم یا غیر مستقیم برخوردار خواهید شد.
{فصل سوم: راهکارهای عملی برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان
|}رویای آرامش پایدار خلأ سلامت روان سالمندان را تشخیص میدهد و با ارائه مشاوره سالمندان در خانه از آنها حمایت میکند. ارتقای سلامت روانی سالم برای سالمندان نیازمند حمایت روابط نزدیک (خانواده و دوستان)، مراقبین، پرستاران، پزشکان و جامعه است. توجه به نیازهای روانی یک عزیز سالمند به همان اندازه مهم است که به نیازهای جسمانی او اهمیت می دهید. مشکلات روانی در سالمندان می تواند بر رفتار، عادات خواب سالمند، تمرکز، عملکردهای شناختی و بسیاری از جنبه های دیگر زندگی روزمره تأثیر بگذارد. در زیر، برخی از نیازهای عاطفی و روانی را خواهید دید که باید بر روی آنها تمرکز کنید، زیرا مراقبت از عزیز خود را انجام می دهید.
علاوه بر این، افسردگی در سالمندان در صورت عدم درمان میتواند منجر به بیماری های دیگری شود. به طور خلاصه، هر دو روانشناس و روانپزشک سالمند در بهبود سلامت روان افراد مسن نقش مهمی دارند، اما حوزه تخصصی و روشهای درمانی آنها متفاوت است. انتخاب بین روانشناس و روانپزشک به نوع مشکل، شدت علائم و نیازهای فردی بیمار بستگی دارد. روانشناس سالمند متخصصی است که به ارزیابی، تشخیص و درمان مشکلات روانی و رفتاری افراد مسن میپردازد. آنها از طریق گفتوگو درمانی، تکنیکهای رفتاری و شناختی و سایر روشهای روانشناختی به بیماران خود کمک میکنند تا با مشکلاتشان مقابله کنند.
سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند به نظارت دقیقتر بر سالمندان، تشخیص زودهنگام بیماریها و بهبود مدیریت مراقبتها کمک کنند. این بر نحوه تفکر، احساس و رفتار ما در هنگام کنار آمدن با زندگی تأثیر می گذارد. همچنین به تعیین چگونگی مدیریت استرس، ارتباط با دیگران و انتخاب کمک می کند. در مجموع، اینترنت اشیا میتواند نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی سالمندان و حمایت از آنها در زندگی مستقل داشته باشد. مشاوران متخصص در این جلسات، با استفاده از تکنیکهای متنوع رواندرمانی و مشاوره بهره میبرند.
زوال قوای شناختی ممکن است باعث شود شخص ناخواسته از روابط اجتماعی کناره گیری کند. با این حال تعاملات اجتماعی میتواند در مقابله با اینگونه زوال نقش مثبتی را ایفا کند. در طول همه گیری کوید ۱۹ تعاملات اجتماعی سالمندان محدودتر از قبل شده است. به علت مشکلات حوزه سلامتی، مشکلات حرکتی و کوچک شدن دایره آشنایان برآورده کردن این نیازها میتواند سخت تر از گذشته باشد و این خود باعث میشود سالمندان احساس تنهایی کنند و درگیر انزوای اجتماعی بشوند. علاوه بر مراقب های شخصی لازم است نیازهای روانی، عاطفی و اجتماعی سالمندان هم در نظر گرفته شوند تا به بهترین وجه از آنها مراقب به عمل آید.
اختلالات افسردگی در سالمندان ممکن است با علائم و نشانههای مختلفی بروز کند. از جمله این علائم میتوان به احساس ناامیدی، بیاشتهایی، مشکلات خواب، کاهش انرژی و انگیزه و احساس بیارزشی اشاره کرد. این علائم ممکن است به تدریج و با گذشت زمان شدت پیدا کنند و در صورت عدم درمان، به مشکلات جدیتری منجر شوند. گاهی اوقات افراد مسن به دلیل سن یا بیماری خود کمی از دنیا بریده می شوند، اغلب برای کارهای روزمره به جوان ترین ها نیاز دارند. برای یک رابطه خوب، مهم است که مانند هر شخص دیگری با توجه و محبت رفتار کنید. سالمندانی که از بیماری آلزایمر یا زوال عقل رنج میبرند معمولاً علائم اضطراب و افسردگی را بیشتر در خود نشان میدهند.
چنانچه شیوه برخورد با سالمندان بر اساس راهکارهای روانشناسی و علمی نباشد، مراجعهکننده دچار ناامیدی و گوشهگیری خواهد شد. همچنین روانشناسان با برنامه ریزی های مراقبت های پیشرفته از سالمند و افراد مسن به خانواده هایشان کمک می کنند. آنها به بیماران لاعلاج و خانواده هایشان در مورد چگونگی مدیریت احساسات، کاهش پریشانی و اضطراب، اندوه و مدیریت درد پس از مرگ عزیزان مشاوره می دهند. با بالا رفتن سن، دایره آشنایان ما کوچک می شود و دفعات تعاملاتمان با دوستان و عزیزانمان کمتر می شود. همانطور که رابطه با دوستان نزدیک و اعضای خانواده مهم است برقراری ارتباط با همسایگان و دیگر اعضای جامعه نیز نقش مهمی در زندگی فرد ایفا می کند. داشتن شبکه ای از افراد حامی و پیشتیان در نزدیکی و در دسترس سالمند به او کمک می کند تا احساس امنیت و راحتی کند و رضایت خاطر ناشی از ارتباط داشتن را تجربه کند.
این اعتراف به تجربههای گذشتهشان نقش مثبتی در افزایش اعتماد به نفس و اراده به همکاری دارد. علاوه بر این، تجربه زندگی گوناگون سالمندان میتواند منجر به گسترش منظر دید آنها از جوانانهترها تا مسائل اجتماعی و فرهنگی مختلف شود. مشاور میتواند از این افقها بهرهبرداری کند تا انسجام بیشتری در مشاوره برقرار کند. به طور کلی، مشاوره سالمندان نیازمند ترکیبی از توجه به جنبههای روانی، اجتماعی و جسمانی زندگی این افراد است. این اصول میتوانند به مشاوران کمک کنند تا به شکلی کامل و مؤثر به نیازها و مسائل سالمندان پاسخ دهند.
بیماری های مزمن به ویژه آنهایی که منشا قلبی و عروقی دارند ( فشار خون، سکته مغزی و بیماری های عروق کرونر) ممکن است روی سیستم مغز اثر بگذارند و در نتیجه باعث ایجاد اختلالات شناختی و مشکلات ذهنی شوند. بستری شدن در بیمارستان و هر گونه تغییر محیطی می تواند تاثیر منفی روی سلامت روانی سالمندان داشته باشد. انزوای اجتماعی، کاهش درآمد در دوران بازنشستگی و از دست دادن خانواده عوامل بسیار مهمی هستند که کنار آمدن با آنها ممکن است باعث ایجاد اختلالات روانی شدید یا افسردگی و اضطراب شوند. از جمله شایعترین این بیماریها میتوان به افسردگی، اضطراب، زوال عقل و اختلالات خلقی اشاره کرد. افسردگی یکی از مشکلات رایج در میان سالمندان است که به دلیل تغییرات اجتماعی و جسمانی مرتبط با سن رخ میدهد.
پرستار سالمند